Ga verder naar de inhoud

Gewaarborgd inkomen

Wanneer u als zelfstandige door ziekte of ongeval langdurig werkonbekwaam bent betekent dit vaak een financieel debacle, zowel voor uzelf als voor uw gezin. Gezien u als zelfstandige terugvalt op een kleine tegemoetkoming van het ziekenfonds, is dit meestal niet voldoende om uw levensstandaard en de betaling van de vaste kosten (leningen, nutsvoorzieningen, etc,…) te garanderen. Een verzekering gewaarborgd inkomen biedt een inkomensgarantie in geval van arbeidsongeschiktheid.

Vanaf 25% werkonbekwaamheid staat de verzekeraar in voor:

  • Het loonverlies tijdens de arbeidsongeschiktheid. Op basis van het bruto-inkomen wordt er een maandelijks vast of geïndexeerd bedrag uitgekeerd. Voor een zelfstandige is dit maximaal 80% van het laatste inkomen.

  • De betaling van de premies voor de verzekering gewaarborgd inkomen tijdens de arbeidsongeschiktheid.

De premies voor deze verzekering kunnen bovendien 100% worden afgetrokken van de belastingen als beroepskost.

Bijvoorbeeld:

  • Jan geeft via zijn BVBA initiatielessen vissen. Bij één van deze initiaties glijdt hij uit en breekt zijn polsen. Het verdict : 3 maanden arbeidsongeschiktheid. Hij sloot een verzekering gewaarborgd inkomen of aan een rente van 1200€/per maand.

    Na een wachttijd van 30 dagen ontvangt Jan een maandelijks bedrag van 1200€ ter aanvulling van de uitkering van het Riziv.