Ga verder naar de inhoud

Collectieve hospitalisatie

Als zelfstandige kan u ervoor kiezen om een individuele of collectieve hospitalisatieverzekering als een bovenwettelijk voordeel aan uw werknemers aan te bieden. Dit is interessant omdat u op deze manier minder socialezekerheidsbijdragen betaalt dan voor een hoger loon.

In het algemeen maken de volgende waarborgen standaard deel uit van deze verzekering:

  • Dekking voor de kosten van een ziekenhuisopname naar aanleiding van een ongeval, ziekte, zwangerschap of bevalling.
  • Tussenkomst voor de ambulante medische kosten die voor en na de hospitalisatie worden gemaakt.
  • In geval van een zware ziekte bieden de meest uitgebreide polissen een uitbreiding van de dekking van de ambulante zorgen. Dat wil zeggen dat de gezondheidskosten terugbetaald worden, ook al is er geen echte hospitalisatie.
  • Bijstand en dekking van de kosten bij opname in een buitenlands ziekenhuis.

Zowel een individuele als collectieve polis kan worden uitgebreid met een dekking tandkosten, ambulante zorgen gedurende het hele jaar en een wachtplan.

Een wachtplan laat toe dat de werknemer ten allen tijde de voorwaarden van de (collectieve) hospitalisatiepolis op individuele basis kan verderzetten zonder nieuwe medische formaliteiten en zonder hoge instappremies omwille van een hogere leeftijd.

Bijvoorbeeld:

  • Anja kiest voor de bevalling van haar dochtertje voor een eenpersoonskamer. Het ziekenfonds betaalt 300€ terwijl de eigen opleg 750€ bedraagt, deze laatste kosten worden door de hospitalisatieverzekeraar ten laste genomen.